بررسیمادربرد
موضوعات داغ

بررسی مادربرد ایسوس ASUS TUF GAMING Z790-PLUS WiFi DDR5



در این مقاله از رسانه تخصصی توییکفا، می‌خوایم نگاهی به مادربرد ASUS TUF GAMING Z790-PLUS WiFi DDR5 داشته باشیم. اگر قصد خرید مادربرد با چیپست Z790 رو داشته باشید و رم‌های DDR5 هم بخواید کنارش استفاده کنید، یکی از اقتصادی‌ترین انتخاب های شما میتونه این مادربرد باشه، تا انتهای این بررسی با توییکفا همراه باشید.



مدار تنظیم کننده ولتاژ

روی این مادربرد، ایسوس یه مدار تنظیم کننده ولتاژ (VRM) نسبتا خوب چیده که با پاوراستیج‌های 60 آمپری با ترکیب 16+1+1 ای که داره، می‌تونه قدرت نسبتا خوبی رو به پردازنده برسونه. این باعث می‌شه حتی توی سنگین‌ترین شرایط کاری هم، پردازنده بتونه به حداکثر توان خودش برسه بدون اینکه دچار نوسان یا افت عملکرد بشه. این مدار VRM با خنک‌کننده‌های بزرگ و کارآمدی پوشیده شده که دما رو در بهترین حالت نگه می‌داره. تنها وقتی این مدار VRM به مشکل می‌خوره که بخواید آندرولت‌های سنگین یا اورکلاک‌های سنگین با پردازنده‌های i9 باهاش انجام بدید.



سوکت پردازنده

این مادربرد از سوکت پردازنده LGA-1700 پشتیبانی می‌کنه، یعنی می‌تونید روی اون پردازنده‌های نسل 12 و 13 و البته 14 اینتل رو نصب کنید. به این نکته دقت کنید که احتمالش هست برای قرار دادن پردازنده های نسل 14 روی این مادربرد نیاز به آپدیت بایوس داشته باشید، بستگی داره که مادربرد با چه ورژن بایوسی تولید و به بازار عرضه شده باشه. درحال حاضر که دارم این مقاله رو مینویسم، آخرین ورژن بایوس منتشر شده برای این مادربرد، ورژن 1641 هستش که از نسل 14 اینتل هم پشتیبانی می‌کنه.



اسلات های رم

مادربرد TUF GAMING Z790-PLUS WIFI دارای چهار اسلات رم DDR5ئه. درحالت پیش‌فرض می‌تونید تا 192 گیگابایت حافظه روی این مادربرد قرار بدید، اما با آپدیت بایوس به آخرین ورژن، پشتیبانی از 256 گیگابایت حافظه DDR5 به این مادربرد اضافه میشه، البته برای این کار نیاز به ماژول‌های 64 گیگابایتی DDR5 هم دارید. حداکثر فرکانسی که Z790 تاف DDR5 برای ما می‌تونه فراهم کنه، 7200MT/s هستش. با خرید رم‌هایی که فرکانس بالایی دارن (حداکثر تا 7200 مگاهرتز) و فعال‌سازی XMP در بایوس، می‌تونید به فرکانس نوشته شده روی رمتون برسید، البته به شرط پایداری که این بخشش یه مقدار برمی‌گرده به کیفیت ساخت مادربرد، سیلیکون پردازنده، رم و البته مقداری هم شانس!



اسلات PCIe X16 کارت گرافیک

این مادربرد دو تا اسلات PCIe X16 داره که اولین اسلات از PCIe نسل پنجم و دومین اسلات از PCIe نسل چهارم، البته این نکته هم باید اضافه بشه که اسلات اول از 16 لاین/خط PCIe بهره می‌بره و دومین اسلات از 4 خط PCIe پشتیبانی می‌کنه. البته که اسلات دوم مناسب کارت گرافیک نیست و باید برای کاربری‌هایی مثل کپچر کارت، کارت شبکه و… استفاده بشه.


چیپست

چیپست Z790، از 28 لاین PCIe پشتیبانی می‌کنه، 20 تا خط نسل چهار و 8 تا خط نسل سه. همچنین چیپست Z790 برای برقراری ارتباط با پردازنده، از رابط DMI LINK با PCIe نسل چهارم با 8 خط استفاده می‌کنه. یعنی جمعا 16GB/s سرعت انتقال اطلاعات از چیپست به پردازنده داریم. یکی از مهمترین تفاوت‌های چیپست‌ها باهم در همین رابط DMI Link و تعداد خطوط PCIe پشتیبانی شده هستش که در اینجا بهشون پرداختیم.



اسلات های m.2

برای داشتن حافظه‌هایی سریع، این مادربرد دارای چهار اسلات M.2ئه که می‌تونید حافظه‌های NVMe رو داخلشون قرار بدید. اولین اسلات M.2 از PCIe نسل چهارم با 4 خط پشتیبانی می‌کنه و مستقیم به پردازنده وصله و 3 تای باقی هم از نسل چهارم و همون چهار خط PCIe استفاده می‌کنن. به این نکته هم باید اشاره کنم که فقط اسلات M.2_4 از حافظه M.2 SATA پشتیبانی می‌کنه.

اسلات M.2_1 مستقیم به CPU وصله و باقی اسلات‌ها از طریق چیپست با پردازنده ارتباط برقرار می‌کنن. اون تعداد خطوطی که در چیپست داشتیم و پهنای باند DMI Link اینجا اهمیت پیدا می‌کنه، البته به شرطی که تمام اسلات‌های M.2 رو پر کنید و همزمان از همشون بخواید کار بکشید!


وای‌فای و بلوتوث

این مادربرد از WiFi 6E و بلوتوث 5.3 بهره می‌بره، که اتصالات بی‌سیم سریع و پایداری رو برای شما فراهم می‌کنن.


پخش و ضبط صدا

این مادربرد با داشتن چیپ Realtek S1220A 7.1 برای پخش و ضبط صدا، میتونه تجربه کاربری نسبتا خوبی رو برای شما فراهم کنه، خصوصا وقتی از هدفون و میکروفون‌های باکیفیت بخواید استفاده کنید.



پنل IO پشت مادربرد

پنل IO پشتی این مادربرد شامل انواع ورودی و خروجی‌ها می‌شه، از جمله USB 3.2، HDMI، DisplayPort، و پورت‌های شبکه. این تنوع ورودی و خروجی، انعطاف‌پذیری زیادی رو برای اتصال دستگاه‌های مختلف به شما میده.


هدرها

این مادربرد مجهز به تعداد زیادی هدره که امکان اتصال انواع دستگاه‌های جانبی و افزایش قابلیت‌های سیستم را فراهم می‌کنه. توجه کنید که این هدرها روی خود مادربرد هستن و ارتباطی با پنل پشتی (I/O) ندارن.

هدر PWM برای فن CPU یا رادیاتوردارد (2x)
هدر PWM برای پمپ رادیاتور کلوز لوپ (AiO)دارد (1x)
هدر PWM برای فن‌های کیسدارد (4x)
هدر RGBدارد (1x)
هدر ARGBدارد (3x)
هدر USB 2.0دارد (2x)
هدر (USB 3.2 Gen 2×2 (Type-Cدارد (1x)
هدر USB 3.2 Gen 1دارد (1x)
هدر Thunderbolt (USB4)دارد (1x)
هدر سنسور دماندارد

قیمت در بازار ایران و ارزش خرید

درحال حاضر این مادربرد در بازار ایران قیمتی در محدوده 15 تا 16 میلیون تومن رو داره. این بازه قیمتی برای یک Z790 DDR5 یکی از اقتصادی‌ترین بازه‌هاست و به شرطی که مادربرد خوبی باشه و بتونه از پردازنده‌های i9 و i7 به خوبی پشتیبانی کنه و توانایی پذیرایی از باقی قطعاتی که اکثر کاربرها با این پردازنده ها میچینن رو داشته باشه، تبدیل یکی از بهترین انتخاب های موجود میشه. در پاسخ به این سوالات باید بگم که بله این مادربرد میتونه پاسخگو نیاز شما باشه و تا 90 یا حتی 95 درصد کار یک مادربرد 25 یا 30 میلیونی رو با نصف قیمت برای شما انجام میده. در نتیجه میتونیم به این مادربرد لقب یکی از بهترین Z790 های اقتصادی بازار ایران رو بدیم.


جمع بندی

همونطور که اشاره کردم، این مادربرد یکی از بصرفه ترین انتخاب های شما برای یک سیستم گیمینگ یا رندرینگ بالارده میتونه باشه، طوری که بودجه شما روی مادربرد هدر نره و بتونید اون رو برای کارت گرافیک یا پردازنده بهتر هزینه کنید. همچنین با مراجعه به لینک های زیر، میتونید بررسی مادربرد های بالارده‌تر نسبت به این مادربرد رو بخونید و اختلاف هارو ببینید که کجاس و راحت تر تصمیم بگیرید.

«بررسی مادربرد ایسوس ASUS ROG Maximus Z790 Hero» با محدوده قیمتی 32 تا 34 میلیون (اسفند 1402)

«بررسی مادربرد ایسوس ASUS ROG Strix Z790-E WiFi DDR5» با محدوده قیمتی 25 تا 27 میلیون (اسفند 1402)

«بررسی مادربرد ایسوس ASUS ROG Strix Z790-F WiFi DDR5» با محدوده قیمتی 22 تا 24 میلیون (اسفند 1402)

«بررسی مادربرد ایسوس ASUS ROG Strix Z790-H WiFi DDR5» با محدوده قیمتی 18 تا 19 میلیون (اسفند 1402)


در آخر بیایید باهم مثل همیشه گالری تصاویری که هوش‌مصنوعی برای این مقاله تجسم کرده رو ببینیم. تصاویر جالبین!

مهدیار آشناور

سلام! من مهدیارم، از سال 93 ماجراجوییم رو در حوزه‌های مختلف تکنولوژی شروع کردم و بعد از مدت کوتاهی، سخت‌افزار کامپیوتر تبدیل به شاخه اصلی این ماجراجویی‌ها شد. بعد از چندسال کسب تجربه، تصمیم گرفتم مدتی در بازار کامپیوتر ایران فعال بشم تا شناخت بهتری پیدا کنم. طی این فعالیت، متوجه شدم که حوزه تکنولوژی ایران نیاز به یک کامیونیتی تخصص‌محور، پویا و بی‌طرف داره، کامیونیتی‌ای که الان "توییک‌فا" صداش می‌کنیم!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا