اخباراخبار سخت افزار

AMD از سری پردازنده های Ryzen Pro 8000 رونمایی کرد

AMD امروز از سری جدید پردازنده هاش به‌نام Ryzen Pro 8000 رونمایی کرد و نشون داد که قدرت Zen 4 و موتورهای AI حالا به بازار کاربران تجاری هم رسیده. این سری که بر اساس مدل‌های مصرف‌کننده‌ای که قبلاً دیده بودیم ساخته شده، ویژگی‌های اضافی‌ای داره که خاص بازار تجاری هستند. ادامه این خبر رو با توییک فا همراه باشید.

AMD اولین شرکتی بود که در بین تولیدکنندگان پردازنده با معماری x86، یک واحد پردازش عصبی (NPU) رو برای پردازش AI به بازار لپ‌تاپ‌ها و کامپیوترهای رومیزی آورد. حالا همین ویژگی‌های تسریع‌کننده AI، به سمت کاربران تجاری میرن تا AMD بتونه ادعا کنه که اولین شرکتیه که پردازنده‌های حرفه‌ای با NPU رو برای لپ‌تاپ‌ها و ورک‌استیشن‌ها عرضه کرده.

AMD توسعه سری Hawk Point 8040 رو به بازار لپ‌تاپ‌ها و ایستگاه‌های کاری تجاری گسترش داده و همزمان مدل‌های Ryzen 8000 Phoenix APU رو برای کامپیوترهای رومیزی تجاری عرضه کرده.

موتور XNDA که داخلیه، قدرت NPU رو تأمین می‌کنه و AMD میگه که پردازنده‌های موبایلش نسبت به رقبای Core Ultra از Intel با عملکرد 16TOPS از NPU، برتری دارن، یعنی از عملکرد 11 ترا عملیاتی که در Meteor Lake داشتیم بیشتره. AMD همچنین در کل قدرت پردازش AI سیستم، که هم CPU و هم GPU رو شامل می‌شه، با 39TOPS نسبت به 34TOPS از Intel، پیشتازه. پردازنده‌های رومیزی Ryzen 8000 از AMD هم دارای یک موتور NPU داخلی هستن که 16TOPS تولید می‌کنن، در حالی که Intel هنوز پردازنده‌ای برای کامپیوترهای رومیزی با موتور AI یکپارچه عرضه نکرده.

قابل توجهه که هیچکدوم از تراشه‌های AMD یا Intel هنوز نتونستن به نیازهای بعدی AI PC از مایکروسافت برای عملکرد 45TOPS از NPU برسن، اما هر دو شرکت میگن که نسل بعدی تراشه‌هاشون، یعنی Strix Point و Lunar Lake، به این معیار خواهند رسید. این الزام 45TOPS قراره به مایکروسافت اجازه بده که عناصر AI از Copilot رو به صورت لوکال اجرا کنه، و هنوز مشخص نیست که یک به‌روزرسانی آینده‌ی ویندوز برای فعال‌سازی این عملکرد با نسل‌های فعلی پردازنده‌های AMD و Intel چطور پیش میره. تراشه‌های Snapdragon X Elite Arm از Qualcomm با عملکرد 45TOPS از NPU‌ در وسط سال قراره معرفی بشن. پردازنده‌های M3 از Apple هم 18TOPS عملکرد NPU دارن و خب طبیعتاً تحت تأثیر الزامات مایکروسافت نیستن.

توانایی اجرای پردازش‌های AI به‌صورت local به رفع نگرانی‌های حساس در مورد حریم خصوصی در فضای تجاری کمک می‌کنه. این قابلیت همچنین مزایایی مثل کمتر شدن تأخیر، بهبود عملکرد و طول عمر باتری برای برنامه‌های AI به‌همراه داره (کارایی انرژی با NPU نسبت به اجرای همین پردازش AI روی GPU خیلی بهتره). با این حال، برای آزادسازی این عملکرد، نیاز به راه‌حل‌های نرم‌افزاری که به خوبی با هم هماهنگ شدن داریم و در بسیاری از موارد، نبرد اولیه برای سلطه بر AI به شراکت‌های توسعه‌دهندگان بستگی داره.

اکوسیستم AI هنوز در مراحل اولیه‌ست، چرا که توسعه‌دهندگان در تلاشن تا از شتاب NPU در محصولاتشون استفاده کنن، اما AMD، مایکروسافت و دیگران در حال کار برای ایجاد بنیادهایی هستن که امکان استفاده از ویژگی‌های تسریع‌شده AI در نرم‌افزار و ویندوز رو فراهم می‌کنه. AMD اعلام کرده که در سال ۲۰۲۴، بیش از ۱۵۰ شراکت ISV (فروشنده نرم‌افزار مستقل) رو برای توسعه راه‌حل‌های مبتنی بر AI خواهد داشت، در حالی که برنامه گسترده‌تر توسعه‌دهندگان AI از Intel تاکنون ۱۰۰ ISV و بیش از ۱۰۰ شراکت IHV (فروشنده سخت‌افزار یکپارچه) داشته.

برای اینکه بتونیم قدرت AI رو که به‌صورت محلی اجرا میشه آزاد کنیم، اول باید از سخت‌افزار شروع کنیم. بیاین یه نگاه دقیق‌تر به سیلیکون‌ها بندازیم.

پردازنده های AMD Ryzen Pro 8040

پردازنده AMD

همونطور که گفته شد، پردازنده های AMD سری Ryzen Pro 8040 بر اساس پردازنده‌های Hawk Poin’ ساخته شدن. پردازنده‌های سری U در بازه TDP حدود 15 تا 28 وات قرار دارن، در حالی که نوع HS در بازه‌های 20 تا 28 وات و 35 تا 54 وات در خطوط محصول رایزن 9، 7 و 5 جای گرفتن، مدل‌های 45 واتی هم برای ایستگاه‌های کاری طراحی شدن.

تعداد هسته‌ها از شش هسته و ۱۲ رشته در Ryzen 5 شروع شده و به هشت هسته و ۱۶ رشته در Ryzen 7 و 9 می‌رسه. سرعت کلاک بوست هم مثل نسخه‌های معمولی هستن. به‌طور خاص، Ryzen 5 Pro 8540U مثل نسخه معمولیش بدون NPU یکپارچه عرضه میشه. تمام معیارهای کلیدی دیگه مثل کلاک‌ها، iGPU و حافظه کش، مثل نسخه قبلی باقی موندن.

مهدیار آشناور

سلام! من مهدیارم، از سال 93 ماجراجوییم رو در حوزه‌های مختلف تکنولوژی شروع کردم و بعد از مدت کوتاهی، سخت‌افزار کامپیوتر تبدیل به شاخه اصلی این ماجراجویی‌ها شد. بعد از چندسال کسب تجربه، تصمیم گرفتم مدتی در بازار کامپیوتر ایران فعال بشم تا شناخت بهتری پیدا کنم. طی این فعالیت، متوجه شدم که حوزه تکنولوژی ایران نیاز به یک کامیونیتی تخصص‌محور، پویا و بی‌طرف داره، کامیونیتی‌ای که الان "توییک‌فا" صداش می‌کنیم!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا