محاسبه گر باتلنک پردازنده

Dynamic Ellipse Progress Bar XL
باتلنک کم
باتلنک متعادل
باتلنک زیاد
Progress Bar with Percentages
RTX 4090
GT 1030
قدرت خام کارت گرافیک (خط مشکی): 0%
قدرت با احتساب باتلنک (خط سبز): 0%




باتلنک یا گلوگاه به چه معناست؟

در سیستم‌های کامپیوتری، وقتی که یک قطعه نسبت به قطعات دیگه ضعیف‌تر باشه، به اصطلاح می‌گیم گلوگاه یا باتلنک رخ داده. حالا باتلنک یا گلوگاه دقیقا چه تاثیری روی عملکرد سیستم ما می‌ذاره؟ بذارید برای توضیحش به معنای خود کلمه باتلنک مراجعه کنیم. باتلنک از دو کلمه «باتل» و «نک» تشکیل شده، «باتل» که به معنای بطری میشه و «نک» هم دهانه این بطریه. حالا شما اگر درحال خالی کردن آب این بطری باشید، هرچقدر دهانه اون رو تنگ‌تر کنید، آب با سرعت کمتری خارج میشه. اگر آب رو اطلاعات و دیتایی که سیستم داره پردازش می‌کنه در نظر بگیریم، هرجایی که جلوی عبور این اطلاعات رو بگیره و سرعتش رو کم کنه، می‌گیم گلوگاه رخ داده.


چرا باید از محاسبه گر باتلنک استفاده کنیم؟

با استفاده از ماشین حسابی که در وب سایت توییک فا قرار داده شده، می‌تونید با انتخاب پردازنده و کارت گرافیک های مختلف، ببینید که باهم چه باتلنکی دارن و در سه حالت باتلنک کم، باتلنک متعادل و باتلنک زیاد بیان میشه. علت اینکه چرا باتلنک صفر نداریم و اینکه چرا به‌جای محاسبه درصدی، از کم، متعادل و زیاد استفاده می‌کنیم در ادامه این صفحه توضیح داده شده.


چرا نباید از محاسبه گرهای درصدی استفاده کنیم؟

با بررسی‌هایی که ما انجام دادیم، محاسبه گرهای درصدی‌ای که بین کاربران جا افتاده، اطلاعات رو به‌طور مناسبی به کاربران ارائه نمیدن. فارغ از اینکه درصدها درست هستن یا نادرست، بیان گلوگاه به‌صورت درصدی میتونه گمراه کننده باشه و کاربر احساس کنه که وقتی مثلا 40% گلوگاه وجود داره، یعنی 40 درصد از ظرفیت سیستمش رو نمیتونه استفاده کنه، درصورتی که اصلا منظور از اون 40% این نیست و کاملا بیان متفاوتی داره.

در نتیجه ما در توییک‌فا به جای بیان درصدی، از سه حالت کم، متعادل و زیاد استفاده میکنیم و برای هرکدوم تعریف خاصی داریم:

باتلنک کم: به حالتی گفته میشه که تقریبا هیچ گلوگاهی از سمت پردازنده نداریم، اما معمولا باتلنک کم در حالتی رخ میده که بودجه ما بیشتر متمرکز روی پردازنده باشه و بالانس و تعادل مناسبی بین CPU و کارت گرافیک نداشته باشیم.

باتلنک متعادل: به حالتی گفته میشه که گلوگاه تا حد قابل قبولی وجود داره اما درعوض تعادل خوبی بین پردازنده و کارت گرافیک داریم به‌طوری که جای هزینه اضافی روی پردازنده، مدل کارت گرافیک ارتقا داده شده.

باتلنک زیاد: در این حالت پردازنده شما نمی‌تونه پاسخگو نیاز کارت گرافیکتون باشه و نیازه که مدل پردازنده ارتقا پیدا کنه.


چرا داخل این ماشین حساب باتلنک «گلوگاه صفر» نداریم؟

گلوگاه صفر یا راندمان 100 درصدی یا اتلاف صفر، در قوانین فیزیک غیرممکنه. یعنی شما نمی‌تونید هیچ دستگاهی بسازید (چه کامپیوتری و چه غیر کامپیوتری) که اون دستگاه هیچ اتلاف انرژی‌ای نداشته باشه و با راندمان 100 درصدی کار کنه. درنتیجه ما هدفمون در طراحی سیستم‌های مختلف از جمله کامپیوترها اینه که راندمان رو به حداکثر خودش برسونیم تا کمترین اتلاف رو داشته باشیم. حالا در خصوص این محاسبه گر باتلنک هم نکاتی هست که باید در ادامه بهتون توضیح بدیم.



چرا محدوده «باتلنک متعادل» سبز رنگه؟ آیا باتلنک متعادل بهتره؟

اگر دقت کرده باشید، محدوده باتلنک زیاد قرمزه، محدوده باتلنک متعادل سبز و محدوده باتلنک کم بنفشه.

حالا چرا از این رنگ‌ها استفاده شده؟ باتلنک زیاد که مشخصه، وقتی گلوگاه سیستم شما زیاد باشه سیستم به مشکل می‌خوره و رنگ قرمز به درستی داره این رو بیان می‌کنه. اما وقتی به باتلنک متعادل و کم می‌رسیم، اوضاع یکم پیچیده‌تر میشه. شما برای اینکه به محدوده بنفش باتلنک کم برسید، لازمه که پردازنده یا همون CPU رو خیلی قوی‌تر از GPU انتخاب کنید. در این صورت شما به سمت باتلنک کم می‌رید و نتیجه‌ای که اینجا داریم اینه که عملکرد سیستم شما در کاربری گیمینگ افت می‌کنه.

برای مثال، نتیجه محاسبه گلوگاه پردازنده 14900K و RTX4060 با رزولوشن 2K و کاربری Average Gaming در انتهای سمت راست نوار محاسبه باتلنک قرار می‌گیره. اما آیا ترکیب 14900K که یک پردازنده فوق العاده قویه، با 4060 برای گیم منطقیه؟ قطعا خیر!

اگر به جای 14900K و 4060، بودجه رو روی پردازنده کمتر کنیم و به جاش 12600K یا 13400 بگیریم و با بودجه آزاد شده، جای 4060، کارت گرافیک 4070 سوپر رو تهیه کنیم، نتیجه محاسبه باتلنک نزدیک به متعادل و تقریبا وارد محدوده سبز رنگ میشه. حالا اگر شما با ترکیب دوم سراغ گیم‌ها برید و بنچمارک بگیرید، می‌بینید که 12600K با 4070 سوپر به شما فریم‌ریت خیلی بالاتری میده نسبت به 4060 و 14900K.

درنتیجه محدوده باتلنک کم رو نه سبز رنگ کردیم و نه قرمز رنگ، از رنگ بنفش برای بیان شرایط این محدوده استفاده کردیم تا به شما بگیم درسته که باتلنک اینجا تقریبا ناچیزه، اما درنهایت تقسیم بودجه شما روی سیستم درحالتیه که میزان اتلاف کارایی و افت پرمورمنس روی هزینه اضافی‌ای که برای پردازنده کردید بسیار مخرب‌تر از باتلنکه.



راهنمای استفاده از محاسبه گر گلوگاه توییک فا

این محاسبه گر 4 ورودی داره که با مشخص کردن اونها می‌تونید میزان گلوگاه رو مشخص کنید. ورودی اول و دوم که مدل پردازنده و گرافیک رو تعیین می‌کنه. ورودی سوم رزولوشنه و با افزایش رزولوشن، «بار پردازشی بازی» روی کارت گرافیک می‌افته و باتلنک سیستم شما از سمت پردازنده کاهش پیدا می‌کنه.

آخرین ورودی هم نوع کاربری گیمینگ شماست که سه تا گزینه داره، یکی Average Gaming که میانگینی از کل بازی هاست، اگر همه نوع بازی‌ای رو با سیستمتون اجرا می‌کنید، بهتره همین گزینه انتخاب بشه. دو مورد بعدی، گزینه‌های CPU-Based و GPU-Based هستن که شما با توجه به شناختی که از بازی‌هاتون دارید، باید انتخابش کنید. بعضی بازی‌ها بیشتر پردازنده محور هستن و بعضی هم بیشتر گرافیک محور.


محاسبه باتلنک در کاربری گیمینگ چطور انجام میشه؟

برای پاسخ به این موضوع، اول باید مسیر عبور اطلاعات در سیستم شمارو وقتی که دارید یک بازی رو اجرا می‌کنید، بررسی کنیم. در ابتدا وقتی بازی رو اجرا می‌کنید، اطلاعات از روی هارد یا SSD شما به سمت رم و پردازنده حرکت می‌کنن. پردازنده شروع می‌کنه به پردازش اطلاعات که این پردازش‌ها باید در دو فاز صورت بگیرن، فاز اول داخل CPU و فاز دوم داخل GPU. وقتی که کار پردازنده با پردازش اطلاعات تموم شد، درواقع خوراک کارت گرافیک برای پردازش‌هاش آماده میشه و این اطلاعات به سمت کارت گرافیک شما حرکت می‌کنن. حالا کارت گرافیک هم شروع می‌کنه به پردازش این اطلاعات و درنهایت در قالب فریم و تصویر داخل مانیتورتون به نمایش در میاد.

باتلنک اونجایی رخ میده که پردازنده در فراهم کردن خوراک کارت گرافیک تاخیر کنه و کم بیاره، در این حالت کارت گرافیک باید منتظر CPU بمونه، بسته به اینکه چقدر این انتظار طول بکشه، نتیجش روی عملکرد گیمینگ سیستم شما متفاوته. اگر این انتظار ناچیز باشه، درحالت باتلنک متعادل هستیم و نتیجش روی عملکرد سیستم، کمی کاهش FPS هستش.

اگر ما بخوایم این مقدار ناچیز کاهش FPS رو جبران کنیم، باید پردازنده خیلی گرون‌تری تهیه کنیم. حالا با هزینه‌ای که برای یک پردازنده قوی‌تر باید بشه، میشه کارت گرافیک قوی‌تری بخریم که در این حالت میزان FPS ما خیلی بالاتر میره.

اما اگر میزان تاخیر پردازنده زیاد باشه و کارت گرافیک انتظار زیادی بکشه، در عملکرد سیستم اختلال ایجاد میشه و بازی همراه با لگ و استاتر اجرا میشه. در این حالت دیگه پردازنده شما تقریبا به یوزیج 100 درصدی رسیده و نمی‌تونه عملیات‌های مختلف سیستم رو از جمله بازی، کدهای سیستم عامل و دیگر موارد رو هندل کنه.



بهترین حالت باتلنک کدومه؟

با توجه به توضیحاتی که تا الان ارائه شده، می‌دونیم که حالت باتلنک متعادل بهترین بالانس رو بین میزان باتلنک و میزان بهینگی سیستم برقرار می‌کنه. شما برای رسیدن به باتلنک کم، مجبورید که پردازنده رو خیلی قوی‌تر از کارت گرافیک انتخاب کنید و برای اینکه به این هدف برسید، باید هزینه زیادی رو روی پردازنده، کولر و مادربرد هدر بدید. درصورتی که میشه بخشی از اون هزینه رو روی کارت گرافیک گذاشت تا مدلش ارتقا پیدا کنه و پردازنده رو هم فقط به اندازه‌ای که نیازه ارتقا بدیم.

در نهایت، محدوده سبز رنگی که داخل نوار محاسبه گلوگاه هست، بهترین محدوده برای ترکیب دو CPU و GPU هستش و بهتره که نشانگر ماشین حساب در نیمه راست این نوار باشه تا در پردازش‌های CPU محور هم عملکرد خوبی رو داشته باشید، هرچند می‌تونید با انتخاب گزینه CPU-Based به‌صورت تقریبی ببینید که در این سناریو سیستم شما چه گلوگاهی رو ایجاد می‌کنه.

‫60 دیدگاه ها

  1. عالی، اینکه باتلنک رو میشه روی نوار دید خیلی کارو دقیقتر میکنه، دم مهدیار و بچه های توییک فا گرم ❤️

    1. سلام برای tuf gaming b560 plus wifi آیا i9 11900kf مناسب و کامل کار میکنه؟ یا برم سراغ i7 11700kf

      1. سلام، کلا نسل 11 الان ارزش خرید نداره، اگر شما یه i5 12600K بخرید از جفت این پردازنده ها بهتره. اما اگر مجبورین به انتخاب نسل 11، پیشنهادم 11700K یا KF هستش.

  2. سلام زمانی که از اون دوتا خط مشکی به سمت باتل نک زیاد بره یعنی باتک نک داریم دیگه بعد فقط وسط اون دو خطر سیاه متوسط نباشه فقط نزدیکش باشه یعنی بازم متوسطه ولی رو به پایین و همراه استاتر درسته؟ گرفتگی های فریمی یهویی توی بعضی گیما؟

    1. دوتا نوار رو اصلا نباید باهم ترکیب کنید، هرکدوم نشانگر مورد خاص خودشه، درخصوص نوار بالایی، هرچقدر باتلنک به سمت قرمز (زیاد) بره، تجربه کاربری شما ضعیف‌تر میشه، استاتر و فریز و لگ دارید تو بازی و میزان استفادتون از قدرت واقعی کارت گرافیک پایین میاد.
      همچنین هرچقدر به سمت راست برید و به رنگ بنفش (باتلنک کم) نزدیک بشید، وضعیت سیستمتون اوکی‌تر میشه و دیگه فریز و لگ کمتری دارید یا از یه جایی به بعد دیگه کلا از بین میره.
      اما نکته ای که اینجا هست اینه که برای رسیدن به قسمت بنفش، شما باید برای پردازنده بیش از حد هزینه کنید و تجربه کاربریتون توی گیم و رندر هم در قسمت بنفش و سبز رنگ تقریبا یکسانه. حالا وقتی شما در محدوده سبز هستید، یعنی بودجه رو به طور متناسبی بین کارت گرافیک و پردازنده تقسیم کردید.

      حالا یک آزمایش جالب انجام بدید، با یک بودجه یکسان، مثلا 40 میلیون تومن، 2 تا کانفیگ مختلف روی محاسبه‌گر تست کنید، یک بار 30 میلیون رو برای پردازنده بذارید و 10 میلیون برای کارت گرافیک، یک بار هم 8 میلیون برای پردازنده بذارید و 32 میلیون برای کارت گرافیک. مدل قطعات رو متناسب با این محدوده قیمتی انتخاب کنید، نتیجه به این صورت میشه که در حالت اول که پردازنده 30 میلیونی داریم، باتلنک در محدوده بنفش قرار داره و کمه، اما نوار دوم قدرت کارت گرافیک مارو نزدیک به GT1030 داره نمایش میده. اما وقتی ترکیب دوم رو تست کنید، باتلنک در محدوده سبز قرار میگیره و نوار دوم که قدرت گرافیک شمارو مشخص میکنه، نسبت به حالت اول پیشرفت چشمگیری داشته.

    1. نوار دومی یک مقیاس قدرت پردازش گرافیکی هستش که در این مقیاس، 0% به معنای توان پردازشی کارت گرافیک GT1030 و 100% به معنای توان پردازشی کارت گرافیک RTX4090 هست. حالا کارت گرافیک انتخابی شما نسبت به 4090 یا 1030 هر قدرتی داشته باشه به صورت یک درصد از 0 تا 100 نمایش داده میشه.

  3. تو سایت های خارجی دیدم نشون میده اگه کارت گرافیک یا پردازنده ضعیف باشه بهت پیشنهاد میده که ارتقا بدی کاش شما هم این قابلیت رو اضافه میکردین

    1. کلا محاسبه‌گر ما بر اساس تعادل بین پردازنده و گرافیک طراحی شده. شما اگر نوار محاسبه‌گرتون سمت چپ بود، باید پردازنده قوی‌تر، یا کارت گرافیک ضعیف تری انتخاب کنید تا به سمت متعادل بیاد، اگر هم نوار محاسبه‌گر در محدوده بنفش یعنی سمت راست باشه، باید پردازنده ضعیف تر، یا کارت گرافیک قوی تری انتخاب کنید تا دوباره به محدوده متعادل برسید.

  4. سلام ببخشید نشانگر میره روی باتل نک کم ، این یعنی میتونم بدون مشکل و لگ بازی ها رو اجرا کنم ؟

    1. سلام بله، وقتی نشانگر بین محدوده وسط تا راست باشه، شما مشکلی در اجرای بازی ها نخواهید داشت، ولی وقتی در محدوده بنفش باشه یعنی پردازنده نسبت به کارت گرافیک زیادی قویه و این قدرت زیاد به کار شما نمیاد، شما میتونید در این حالت پردازنده ارزان تر و گرافیک گران تر بخرید تا عملکرد سیستم شما در گیم بهبود پیدا کنه، در این حالت نشانگر به محدوده سبز رنگ وسط برمیگرده

        1. بله از نظر عملکردی هیچ مشکلی ندارید، اما نشون دهنده این هست که پردازنده نسبت به گرافیک خیلی قویتره، که یعنی هم میتونید بعدا گرافیک قویتر بندازید، و هم میتونید اگر هنوز سیستم رو نخریدید، پردازنده رو یه پله ارزونتر و گرافیک رو یه پله گرونتر کنید که بیاد روی محدوده متعادل.

          البته باید شرایط بسته به قیمت و مدل بررسی بشه

  5. آقا سلام من مشاوره گرفتم برا سیستم ۱۵ تومنی به من گفتن که I5 11400F بگیر با GTX 1650 وقتی تو نمودار میزنم رو رزولوشن 4K باتلنک خیلی کم میزنه قدرت خام جفتشون رو 5.74 میزنه
    بعد رو 2k واید بازم جفتشون 5.74 هستن و خیلی کم وقتی روی 2k و FHD میزارم یکم به سمت متعادل میان
    الان دقیقا بین i5 11400F و GTX 1650 مشکلی هست یا باهم مچ هستن و بودجه درست تقسیم شده میخوام سیستمو ببندم اگه میشه جواب بدید با تشکر

    1. سلام وقتتون به خیر.
      در تمام رزولوشن ها فاصله زیادی با متعادل دارید، میتونید پردازنده یک پله ارزان‌تر و گرافیک رو یک پله گران‌تر و قوی‌تر کنید تا بالانس بهتر بشه.

      1. الان مشخصات سیستم من اینه
        i3 12100F
        DDR4 32 G 3200
        RX 6800 16G GD6
        POWER GREEN 700HP
        H610 M – MSI
        DEEPCOOL GAMAR 200

        میتونم ازشون تست بگیرم برای گرافیک (چون گرافیک رو استوک خریدم 18 تومن ) که ببینم کاملا سالمه یا نه اونم با برنامه های
        FurMark_GUI
        OCCT
        MSI Afterburner
        ممنون میشم راهنماییم کنید

          1. میخواستم بگم سی پی یو و مادربردم با گرافیک گلوگاه داره یا نه مثلا در حد 15 درصد اینا گلوگاهشه یا نه زیر 10 درصده
            برای تست گرافیک استوکم که ببینم این گرافیکی که خریدم مشکلی داره یا نه توی تست سخت افزار با نرم افزار های که ذکر کردم

  6. سلام
    تو این محاسبه گر نتونستم ۱۳۷۰۰ و ۱۲۷۰۰ معمولی (غیر k رو. پیدا کنم اگه میشه اضافه کنید

  7. سلام ممنون از سایت خوبتون
    برای راهنمایی بهتر میخواستم بابت اینکه برای کارت gtx 1660 super
    چه پردازنده اینتلی نسل 6 و 7 مناسب تر و بهتره ؟؟

  8. با سلام وقت بخیر
    برای راهنمایی بهتر از شما
    خواستم ببینم برای کارت gtx1660 super
    از نسل ۶و۷ اینتل چه پردازنده ای رو پیشنهاد میدین؟؟
    درحال حاضر با I5 7400. به گلوگاه خوردم

  9. سلام و وقت بخیر خدمت شما عزیز، جسارتا سیستم با مشخصات i3 8100 مادربرد prime h310m-k , 16GB ram ddr4 2400Mhz بستم و برای انتخاب کارت گرافیک همچنان درگیرم، به نظر بهترین انتخاب در این رده 1650 باشه چون حتی گلوگاه متعادلی هم میده ولی به توجه به اپگریدی که حداقل تا یکسال اینده قصد انجام و ارتقا قطعات رو دارم تمایلم به 1660 سوپر و بیشتر از اون به 3050 ئه که برای هردو محاسبه گر مقداری بیشتر از بازه متعادل رو نشون میده ولی همچنان در محیط سبز قرار میگیره و به قرمز نمیرسه ، خواستم بپرسم امکان این کار وجود داره؟ از ضعف پردازنده در مقابل اون نسل گرافیک مطلع هستم ولی امکان تنظیمات دستی برای محدود سازی گرافیک تا سقف بازدهی به همراه سی پی یو ایا وجود داره؟ و مهمتر از همه اینکه وجود گلوگاه موجب فشار بیش از حد و یا اسیب احتمالی به قطعات سیستم میشه و یا خیر؟

    1. سلام علی جان، محاسبه گر باتلنک توییک فا بر اساس فرمول های ریاضی و البته تست و بنچمارک های معتبر کار می‌کنه، بدون بنچمارک‌ها فرمول‌ها هم معنایی ندارن، همچنین فرمول‌هایی پیچیده و خاص داره که هم محرمانس و هم فرمول به تنهایی کاربردی نداره و بنچمارک‌ها هم دخیل هستن.

  10. سلام و عرض ادب یه کیس میخواستم جمع کنم بنظر شما باتلنکش چجوریه
    کارت گرافیک 4070 super
    با cpu i5 13400f
    و مادربرد B660 plus d4
    روی FHD
    شاید بعدا 2k

    به نظر شما مادربرد خوبه واسه این کارت و cpu?

  11. سلام برای i5 12400f میخواستم‌ یه کارت گرافیک بگیرم و بین مدل های rx6800/6800xt و 6900xt موندم از اونجایی گه اختلاف قیمتی زیادی بین این گرافیک ها نیست میخواستم دونم هر کدوم از اینا چقدر باتلنک ایجاد میکنه و چقدر تفاوت میزاره روی عملکرد

    1. سلام اگر رزولوشن 2k بازی کنید همون 6900XT رو میتونید بگیرید، اما در رزولوشن 1080 در بیشتر بازی ها باتلنک دارید و بهتره پردازنده رو به 13400 ارتقا بدید یا هزینه کمتری روی گرافیک بکنید.

  12. سلام خسته نباشید میخواستم ببینم این ترکیب خوبی هست برای رزولوشن 4kو 2k و اینکه گلوگاه در چه حد هستrx 6900 xt و i9-9900 kf

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا